سلام دوستان، امیدوارم خوب باشید و پر انرژی?. امروز قراره درباره یه موضوع مهم باهاتون صحبت کنم که معمولا همه روزای اول شروع برنامه نویسی باهاش دست و پنجه نرم میکنن. توی این مقاله قصد دارم با 7 تا دروغ شاخداری که اوایل یادگیری برنامهنویسی بهتون میگن آشناتون کنم. اگه در شروع مسیر هستید و دغدغههای زیادی در این باره دارید، خوندن این مقاله رو شدیدا بهتون توصیه میکنم. همچنین اگه الان دیگه خودتون یه برنامه نویس هستید و پیچ و خم راه رو تا حد زیادی طی کردید، خوندن این مقاله ممکنه براتون بی حاصل باشه اما میتونه جهت همدردی و درد دل لذت بخش باشه??.
شروع برنامه نویسی:
شروع برنامه نویسی مثل هر شروع دیگهای لذت بخش و هیجان انگیزه. من که به شخصه هیچوقت روزای اولی که استارت این کار رو زدم فراموش نمیکنم. احساس میکردم از یه کمد (لپ تاپم?) وارد سرزمین نارنیا شدم. میتونم چیزهایی ببینم که تا حالا نمیدونستم میتونن وجود داشته باشن. و همینطور میتونم کارهایی انجام بدم که تا حالا فکرشم نمیکردم که توانایی انجامشون رو داشته باشم.
یاد گرفتن برنامهنویسی دقیقا چنین حسی داره. آدم مدام در حال کشف کردن و ابداع کردنه. درواقع یه سری قاعده و قانون اولیه وجود داره، اما بعدش هیچ چهارچوبی نیست و میتونی هر چیزی که اراده میکنی رو خلق کنی و به بقیه ارائه بدی. به این دلیله که این شغل جذابه و برخلاف تصورات بقیه که فکر میکنن کار سخت و خشکیه، یه شغل جذاب و سرزنده است. اما این شغل یه سری چالشها هم داره. یکی از چالشهای برنامهنویسی باورهای اشتباهیه که درباره این شغل وجود داره. متاسفانه نه تنها افراد مبتدی بلکه خیلی وقتها افراد صاحب تخصص هم اسیر این باورها میشن.
راستش چند وقت پیش یکی از همکارهای برنامه نویس که در برنامه نویسی وب صاحب تخصص و مهارته از من یه سوال پرسید که واسم عجیب بود. به من گفت میخوام برنامه نویسی اندروید رو شروع کنم اما نمیدونم برای این کار زمان دارم یا نه؟!. یعنی با توجه به اینکه الان دارم به 30 سالگی نزدیک میشم، زمان مناسبی برای یادگیری برنامه نویسی هست یا نه. این سوال نشون میده که خیلی وقتها حتی حرفهایها اسیر باورهای غلط این شغل میشن. به همین دلیل تصمیم گرفتم این مقاله رو کامل و مفصل بنویسم و شما رو با باورهای غلطی که در این حوزه وجود داره آشنا کنم.
دروغ شماره 1: درآمد برنامهنویسها خیلی زیاده!!!
اولین و بدترین دروغی که درباره برنامهنویسی وجود داره همینه. توجه کنید که من درآمد بالای این شغل رو انکار نمیکنم ولی این به این معنی نیست که هرکس برنامه نویس بشه به درآمد بالا میرسه. متاسفانه این باور الان جنبه تبلیغاتی پیدا کرده و حتما شما هم سایتها و پیجهایی رو دیدید که کلی دورههای آموزشیشون رو تبلیغ میکنن و این باور رو رواج میدن که تو فقط این دوره رو بخر، پولدار میشی!!!. تو فقط برنامه نویس شو، پولدار میشی!!!. با عرض معذرت از همه کسایی که این حرفها رو میزنن و همه کسایی که این حرفها رو باور میکنن و یا حتی چنین دورههایی رو خریدن، باید بگم این حرف دروغ محضه و اصلا نباید این حرفها رو باور کنید.
به عنوان کسی که از سال 93 داره در این حوزه فعالیت میکنه باید بهتون بگم که تنها راه برای رسیدن به درآمد بالا اینه که اول خوب آموزش ببینید. در مرحله بعد سطح مهارت و تخصصتون رو بالا ببرید. و بعد از اون لازمه روی توانایی مذاکره و بازاریابی خودتون کار کنید. تنها در اینصورته که میتونید به درآمد بالایی از برنامه نویسی برسید. اما متاسفانه بارها توی کلاسهای حضوری و مجازی با کسایی مواجه شدم که حاضر نیستن در راه یادگیری صبور باشن. و فقط به واسطه این باور اشتباه به دنبال رسیدن به درآمد بالا از این شغل هستن. باید بگم که این افراد هیچوقت به این درآمدها نمیرسن و بعد از مدتی این کار رو رها میکنن.
دروغ شماره 2: باید زبانهای زیادی بلد باشی!!!
خیلی وقتها افرادی رو میبینم که برای خفن جلوه دادن خودشون و یا فروش دورههاشون به بقیه میگن با یک تخصص نمیشه به جایی رسید. این افراد راه رو برای شما سخت میکنن و سعی میکنن یه موضوع ساده رو پیچیده جلوه بدن. برای مثال ممکنه شما به طراحی سایت علاقه داشته باشید. برای اینکار لازم نیست به frontend (فرانت اند) و backend (بک اند) و دیتابیس و گرافیک و امنیت و شبکه و… مسلط باشید. شما میتونید فقط روی بک و یا فقط روی فرانت تمرکز کنید. سعی کنید به جای اینکه از هر چیزی یه کم بلدید توی یه زمینه عمیق بشید.
دروغ شماره 3: برنامه نویسی محدودیت سنی داره??
اوایل که برنامه نویسی رو شروع کرده بودم خیلیها رو میدیدم که به واسطه این شغل دچار مشکلاتی شدن. برای مثال گردنشون مشکل پیدا کرده، چشماشون ضعیف شده، به واسطه استرس دچار بیماریهای داخلی شدن و… . این آدما معمولا متخصص و صاحب اسم و رسم هم بودن. وقتی باهاشون صحبت میکردم بهم میگفتن این کار محدودیت سنی داره. از یه جایی به بعد بدنت بهت اجازه ادامه نمیده. یا میگفتن سر 40 سالگی باید این کار رو بذاری کنار چون تا اون موقع کلی مشکل پیدا کردی و از اینجور حرفا. شنیدن این حرفها از کسایی که در این زمینه کار میکردن باعث شده بود این حرف رو باور کنم اما میخوام بهتون بگم اینم یه دروغه که متاسفانه درباره این شغل جا افتاده.
اگه بتونی تعادل بین کار و زندگیت رو رعایت کنی، ورزش کنی و تغذیه سالمی داشته باشی این کار به هیچ وجه بهت آسیب نمیزنه. این قضیه فقط مختص برنامه نویسی نیست. هر شغلی که داشته باشی اگه مراقب روح، ذهن و جسمت نباشی، با بالا رفتن سن آسیب میبینی. پس بدون اینکه نگران سن و محدودیت و سنی باشی این کا رو شروع کن و ادامه بده.
دروغ شماره 4: از یه سنی به بعد برای شروع برنامه نویسی دیره?
یه باور اشتباهی که خیلیها رو نگران کرده اینه که برای شروع برنامه نویسی و یا یادگیری یه زبان جدید باید چند ساله باشن؟. در جواب باید بهتون بگم هیچ سن شروعی وجود نداره. در هر سنی که هستید میتونید یادگیری رو شروع کنید. من توی کلاسهام کسایی رو داشتم که 40 یا 50 ساله بودن اما تونستن یادگیری رو شروع کنن. پس این باورها درباره زمان شروع مناسب رو کنار بذارید و کاری که بهش علاقه دارید رو پر قدرت شروع کنید.
حرف آخر
توی این مقاله 4 باور اشتباه رایج درباره برنامه نویسی رو با هم بررسی کردیم. اگه قصد دارید برنامه نویسی رو شروع کنید و درگیر یکی از این باورها هستید سعی کنید باهاش مقابله کنید. مهمترین نکته برای موفق شدن و به درآمد رسیدن در این شغل اینه که صبور باشید. هر روز آموزش ببینید و هر چقدر که لازمه و وقت میبره تمرین کنید. ارتباط سازی کنید و روی مهارتهای بازاریابی و مذاکره وقت بذارید. ذره ذره پیشرفت کنید. برای مثال اگه قصد دارید چندتا زبان و مهارت رو یاد بگیرید یکی یکی جلو برید و مسیر رو برای خودتون سخت و پیچیده نکنید. اگه هر سوالی داشتید میتونید پایین همین پست ازم بپرسید.