این مطلب رو برای برنامه نویسهای تازه کار نوشتم. چون دوست داشتم بهتون بگم چی شد که برنامه نویس شدم و ادامه دادم؟. چی شد که علیرغم سختی و تردید و هزار و یک نگرانی که بین همه تازه کارها مشترکه، کارم رو ادامه دادم. اشتباه نکنید!!!، قرار نیست داستان زندگی شغلی من رو بخونید. فقط قراره درباره دغدغه تازه شروع کردن یک کار با هم صحبت کنیم و به نتیجه برسیم.
معمولا وقتی کاری رو تازه شروع کردید و یا قصد دارید شروع کنید چندین فکر به سرتون هجوم میاره. از کجا شروع کنم؟. چطور آموزش ببینم؟. چطور پروژه بگیرم؟ و غیره و غیره. گاهی شدت هجوم این افکار متعدد به قدریه که از شروع کردن و ادامه دادن منصرف میشید و این اتفاق خوبی نیست. من از سال 96 به طور تخصصی به عنوان برنامه نویس مشغول به کار هستم. و شاید باورتون نشه که همه چیز از یه اتفاق و یه تصمیم آنی شروع شد. در ادامه قراره چند نکته مهم بهتون بگم که کمک میکنه راحتتر شروع کنید. و پر قدرت ادامه بدید.
برای برنامه نویس شدن از چی و کجا شروع کنیم؟
وقتی صحبت از شروع برنامه نویسی میشه، دوست ندارم درباره انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی صحبت کنم. یا بگم باید فلان دوره رو ببینید و یا فلان کتاب رو مطالعه کنید. البته همه اینها مهم و قابل توجه هستن. اما ازتون میخوام به یک مرحله قبل از شروع برگردید و چند لحظه با خودتون رو راست باشید. چرا تصمیم گرفتید برنامه نویس بشید؟.
اگه هیچ جوابی برای این سوال ندارید، ازتون خواهش میکنم قبل از هر کار دیگهای، جواب این سوال رو پیدا کنید. چرا؟. چرا تصمیم گرفتید برنامه نویس بشید؟!.
البته ممکنه در حال حاضر جوابی هم برای این سوال داشته باشید و بگید به خاطر بازار کار خوب. و یا به خاطر درآمد خوب و… . حتی ممکنه اهداف بشر دوستانه داشته باشید. مثلا برنامه نویسی یک اپلیکیشن تلفن همراه برای حفاظت از محیط زیست و… . دلیل شما هرچی که هست باید واقعا برای شما مهم و دوست داشتنی باشه. به این دلیل که برنامه نویسی به یه روحیه قوی و خستگی ناپذیر نیاز داره. اگه هدفتون براتون مهم نباشه، نمیتونید ادامه بدید و ممکنه جایی وسط راه خسته بکشید و کنار بکشید. پس در قدم اول یک دلیل محکم پیدا کنید.
میتونم برنامه نویس خوبی بشم یا نه؟!!!
چطور وارد بازار کار بشم؟؟؟ (دغدغه اصلی برنامه نویسهای تازه کار):
چطور به درآمد بیشتری برسم؟!
مسلما همه ما بعد از اتمام یک پروژه دوست داریم پروژههای بیشتری بگیریم. همچنین همه ما دوست داریم در کنار کار برای دیگران، پروژههای جدیدی بگیریم و یا تیم خودمون رو داشته باشیم. اگه بخوام در یک کلمه بگم؛ راه حل این موضوع کسب اعتبار هست.
خوب خاطرم هست که اولین نرم افزار من کاملا فاجعه بار بود. چون یک دانشجو تصمیم گرفته بود یک سامانه مهم رو برنامه نویسی کنه. مسلما توان برنامه نویسی من کم و پیچیدگی سامانه زیاد بود. با این وجود شرکتهای زیادی رزومه من رو بررسی و دعوت به همکاری میکردند. چون یک کار مهم و با اعتبار توی رزومه ام داشتم. از اون به بعد پروژههای شخصی و کوچیک رو فراموش کردم و علیرغم این که به عنوان یک تازه کار درآمد خیلی خیلی کمی داشتم، این روند رو به مدت سه سال ادامه دادم. طی این مدت فقط وارد پروژههای مهم شدم و کارهای شخصی و فعالیت به عنوان یک فریلنسر رو کنار گذاشتم. به این ترتیب تونستم یک رزومه معتبر داشته باشم. بعد از این رزومه دریافت پروژههای جدید خیلی راحتتر از قبل شده بود.
چند توصیه کلی به برنامه نویسهای تازه کار برای شروع و ادامه:
فکر میکنم در آخر ارائه چند توصیه کلی برای شما عزیزان خالی از لطف نیست. البته لازمه بگم که تجربه من هم فقط 9 سال هست و شاید مدت زمان خیلی زیادی نباشه. با اینحال فکر میکنم گفتن این نکات در انتهای این بحث گزینه خوبی باشه.
- این تصور رو کنار بذارید که “اگه شکست بخورم چی؟!”. راستش رو بخواید تا وقتی نخواید شکست نمیخورید. من تا به امروز چندین برنامه ناموفق ساختم اما همین الان هم درحال برنامه نویسی یک نرم افزار جدیدم.
- بدونید همه چی بهتر میشه. اگه مصمم باشید و تمیرین مداوم داشته باشید حتما خیلی بهتر و تواناتر میشید.
- مهارتهاتون رو گسترش بدید. هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید.
- تمرین، تمرین، تمرین. یادتون باشه هیچکس با مطالعه برنامه نویس نشده.
- در ابتدای کار اولویت سود مالی نیست. سعی کنید یک رزومه قوی ایجاد کنید. با افراد مهم ارتباط برقرار کنید و تجربه کسب کنید.
- مهارتهای فردی مثل فن بیان خوب، امانت داری و قابل اعتماد بودن و… رو در خودتون رشد بدبد. به این ترتیب میتونید در محیط کار به جایگاه های بهتر دست پیدا کنید.