راهنمای برنامه نویس‌های تازه کار

چی شد که برنامه نویس شدم و ادامه دادم؟! – راهنمای برنامه نویس‌های تازه کار

این مطلب رو برای برنامه نویس‌های تازه کار نوشتم. چون دوست داشتم بهتون بگم چی شد که برنامه نویس شدم و ادامه دادم؟. چی شد که علیرغم سختی و تردید و هزار و یک نگرانی که بین همه تازه کارها مشترکه، کارم رو ادامه دادم. اشتباه نکنید!!!، قرار نیست داستان زندگی شغلی من رو بخونید. فقط قراره درباره دغدغه تازه شروع کردن یک کار با هم صحبت کنیم و به نتیجه برسیم.

معمولا وقتی کاری رو تازه شروع کردید و یا قصد دارید شروع کنید چندین فکر به سرتون هجوم میاره. از کجا شروع کنم؟. چطور آموزش ببینم؟. چطور پروژه بگیرم؟ و غیره و غیره. گاهی شدت هجوم این افکار متعدد به قدریه که از شروع کردن و ادامه دادن منصرف میشید و این اتفاق خوبی نیست. من از سال 96 به طور تخصصی به عنوان برنامه نویس مشغول به کار هستم. و شاید باورتون نشه که همه چیز از یه اتفاق و یه تصمیم آنی شروع شد. در ادامه قراره چند نکته مهم بهتون بگم که کمک میکنه راحت‌تر شروع کنید. و پر قدرت ادامه بدید.

 

برای برنامه نویس شدن از چی و کجا شروع کنیم؟

وقتی صحبت از شروع برنامه نویسی میشه، دوست ندارم درباره انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی صحبت کنم. یا بگم باید فلان دوره رو ببینید و یا فلان کتاب رو مطالعه کنید. البته همه اینها مهم و قابل توجه هستن. اما ازتون میخوام به یک مرحله قبل از شروع برگردید و چند لحظه با خودتون رو راست باشید. چرا تصمیم گرفتید برنامه نویس بشید؟.

اگه هیچ جوابی برای این سوال ندارید، ازتون خواهش میکنم قبل از هر کار دیگه‌ای، جواب این سوال رو پیدا کنید. چرا؟. چرا تصمیم گرفتید برنامه نویس بشید؟!.

البته ممکنه در حال حاضر جوابی هم برای این سوال داشته باشید و بگید به خاطر بازار کار خوب. و یا به خاطر درآمد خوب و… . حتی ممکنه اهداف بشر دوستانه داشته باشید. مثلا برنامه نویسی یک اپلیکیشن تلفن همراه برای حفاظت از محیط زیست و… . دلیل شما هرچی که هست باید واقعا برای شما مهم و دوست داشتنی باشه. به این دلیل که برنامه نویسی به یه روحیه قوی و خستگی ناپذیر نیاز داره. اگه هدفتون براتون مهم نباشه، نمی‌تونید ادامه بدید و ممکنه جایی وسط راه خسته بکشید و کنار بکشید. پس در قدم اول یک دلیل محکم پیدا کنید.

 

می‌تونم برنامه نویس خوبی بشم یا نه؟!!!

یکی از نگرانی‌های برنامه نویس‌های تازه کار این هست که اصلا آینده‌ای توی این شغل دارم؟. میتونم برنامه نویس خوبی بشم یا نه؟.
داستان من:
من از رشته ریاضی وارد رشته مهندسی نرم افزار شدم. در نتیجه هیچ ذهنیتی از برنامه نویسی نداشتم. خوب یادم هست همون ترم اول یه استاد سخت گیر داشتیم که ازمون میخواست کدهای سختی رو بنویسیم و تریس کنیم. یادمه تمام امتحانات نمره من (از 3 نمره)، بین صفر تا نیم متغیر بود و خب این خیلی ناامیدم کرد. تا اینکه یکروز استاد باز هم یک امتحان سه نمره‌ای از ما گرفت که البته با امتحان های قبلی فرق داشت و سوالی متفاوت از اونچه درس داده بود مطرح کرد. به همین دلیل از ما خواست علاوه بر کد، الگوریتم حل مسئله رو هم بنویسیم. خوب یادمه که وقتی نمره من رو اعلام کرد (که البته بعدا فهمیدم صفر هست)، صدام زد و بهم گفت چطور این راه حل به ذهنت رسید. استاد گفت کدت کاملا اشتباهه اما الگوریمت واقعا جالبه و من به خاطر این خلاقیت برای ارائه راه حل بهت نمره کامل میدم.
اونجا بود که فهمیدم من یه شکست خورده نیستم، فقط کافیه نحوه کار با یه نرم افزار رو یاد بگیرم. یعنی همونطور که کار با word و پاورپوینت رو یاد گرفتم، لازمه دستورات زبان c رو یاد بگیرم. از اونجا به بعد کار برام راحت شد. نکته‌ای که قصد دارم بگم اینه که برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس خوب، توانایی تحلیل و حل مسئله از همه مهمتره. مهم نیست چه زبانی بلدید، بلکه مهم اینه که چطور میخواید مشکل رو حل کنید. مطمئن باشید نوشتن کدها خیلی خیلی راحته!!!.

چطور وارد بازار کار بشم؟؟؟ (دغدغه اصلی برنامه نویس‌های تازه کار):

اعتراف میکنم مهمترین دغدغه من، به خصوص اواخر دوره دانشگاه همین بود. اینجا بود که یه زرنگ بازی کردم. البته از نظر بقیه دوست‌ها و همکلاسی‌هام، من فقط آدم عجیبی بودم که دوست داره خودش رو اذیت کنه. راه حل من این بود که برای تکمیل پروژه پایانی دوره کارشناسی، برای انتخاب استاد راهنما رفتم سراغ سختگیرترین استاد و یک موضوع سخت و البته خاص انتخاب کردم. اون زمان هنوز سوپر مارکت‌های آنلاین وجود نداشتند. حتی دیجی کالا هم این امکان رو نداشت. پس من هم تصمیم گرفتم پیاده سازی نرم افزار سوپرمارکت آنلاین برای وب و تلفن همراه رو به عنوان موضوع پروژه انتخاب کنم.
اعتراف میکنم کار واقعا سختی بود چون من اصلا برنامه نویسی وب و اندروید بلد نبودم و قرار بود به مدت 6 ماه هم آموزش ببینم هم پروژه رو انجام بدم که البته موفق هم شدم. بعد از این کار یک اپلیکیشن دمو برای مدیریت سیستم مدارس تحت سیستم عامل اندروید برنامه نویسی کردم و در بخش کسب و کارهای نوپای نمایشگاه الکامپ شرکت کردم. اینکار باعث شد دیده بشم و 12 تا پیشنهاد کار دریافت کنم که البته یکی از این پیشنهادها استاد راهنمای خودم بود. به این ترتیب بعد از اتمام دانشگاه در سال 1396 بلافاصله وارد بازار کار شدم.
اونچه قصد دارم بگم اینه که برای ورود به بازار کار، خصوصا در حوزه برنامه نویس تنها مدرک کافی نیست. نباید به طور منفعل یک گوشه بشینید و منتظر کار باشید. بلکه باید خودتون رو به چالش بکشید، توانایی‌هاتون رو افزایش بدید و کاری کنید که دیده بشید.

چطور به درآمد بیشتری برسم؟!

مسلما همه ما بعد از اتمام یک پروژه دوست داریم پروژه‌های بیشتری بگیریم. همچنین همه ما دوست داریم در کنار کار برای دیگران، پروژه‌های جدیدی بگیریم و یا تیم خودمون رو داشته باشیم. اگه بخوام در یک کلمه بگم؛ راه حل این موضوع کسب اعتبار هست.

خوب خاطرم هست که اولین نرم افزار من کاملا فاجعه بار بود. چون یک دانشجو تصمیم گرفته بود یک سامانه مهم رو برنامه نویسی کنه. مسلما توان برنامه نویسی من کم و پیچیدگی سامانه زیاد بود. با این وجود شرکت‌های زیادی رزومه من رو بررسی و دعوت به همکاری می‌کردند. چون یک کار مهم و با اعتبار توی رزومه ام داشتم. از اون به بعد پروژه‌های شخصی و کوچیک رو فراموش کردم و علیرغم این که به عنوان یک تازه کار درآمد خیلی خیلی کمی داشتم، این روند رو به مدت سه سال ادامه دادم. طی این مدت فقط وارد پروژه‌های مهم شدم و کارهای شخصی و فعالیت به عنوان یک فریلنسر رو کنار گذاشتم. به این ترتیب تونستم یک رزومه معتبر داشته باشم. بعد از این رزومه دریافت پروژه‌های جدید خیلی راحت‌تر از قبل شده بود.

 

چند توصیه کلی به برنامه نویس‌های تازه کار برای شروع و ادامه:

فکر میکنم در آخر ارائه چند توصیه کلی برای شما عزیزان خالی از لطف نیست. البته لازمه بگم که تجربه من هم فقط 9 سال هست و شاید مدت زمان خیلی زیادی نباشه. با اینحال فکر میکنم گفتن این نکات در انتهای این بحث گزینه خوبی باشه.

  • این تصور رو کنار بذارید که “اگه شکست بخورم چی؟!”. راستش رو بخواید تا وقتی نخواید شکست نمی‌خورید. من تا به امروز چندین برنامه ناموفق ساختم اما همین الان هم درحال برنامه نویسی یک نرم افزار جدیدم.
  • بدونید همه چی بهتر میشه. اگه مصمم باشید و تمیرین مداوم داشته باشید حتما خیلی بهتر و تواناتر میشید.
  • مهارت‌هاتون رو گسترش بدید. هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید.
  • تمرین، تمرین، تمرین. یادتون باشه هیچکس با مطالعه برنامه نویس نشده.
  • در ابتدای کار اولویت سود مالی نیست. سعی کنید یک رزومه قوی ایجاد کنید. با افراد مهم ارتباط برقرار کنید و تجربه کسب کنید.
  • مهارت‌های فردی مثل فن بیان خوب، امانت داری و قابل اعتماد بودن و… رو در خودتون رشد بدبد. به این ترتیب می‌تونید در محیط کار به جایگاه های بهتر دست پیدا کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1614942132684

نرگس ساعدی هستم، مدرس، طراح و برنامه نویس سایت. عاشق طراحی سایتم و علاقه زیادی به تجارت الکترونیک دارم. اینجام که به کسایی که قصد دارن آموزش ببینن و یا کسب و کارشون رو آنلاین کنن کمک کنم. 

امیدوارم مطالب این سایت براتون مفید باشه🧡. برای دریافت مشاوره‌ی رایگان در خصوص آموزش و یا طراحی سایت می‌تونید از طریق صفحه تماس با من، باهام در تماس باشید😊

جدیدترین نوشته‌ها